Luukku 11 – Telttailua vuorella

Joulukalenterissa availlaan Jeesuksen syntymään liittyviä lupauksia tuhansien vuosien takaa ja hahmotellaan Tarinoiden Tarinan ääriviivoja. Lämpimästi tervetuloa mukaan, olipa tarina sinulle tuttu tai uusi!

Erämaassa kulkiessa he tulivat parin kuukauden jälkeen Siinain vuorelle. Siis sinne, missä Jumala oli ilmestynyt Moosekselle palavassa pensaassa (ks. luukku 7). Nyt Jumala käski Mooseksen tulla ylös vuorelle ja Jumala ilmestyi Moosekselle.

Siinain vuoren läheisyydessä vietetään aikaa Tarinoiden tarinassa noin kaksi vuotta ja se tarkoittaa teksteissä 2 Moos.19 luvustaa aina 4 Moos. 10 asti. Painakaamme hieman kelausnappia, jotta ehditään jouluksi Betlehemiin! Siinailla tapahtui kuitenkin jälleen keskeisiä asioita, joten koitan poimia sieltä pääpointit, vaikka monia mielenkiintoisia kohtia hyppäämme yli.

Siinain vuorella Jumala antoi Moosekselle 10 käskyn kivitaulut ja teki liiton Mooseksen ja israelilaisten kanssa. Jumala antoi lisäksi pitkän listan säädöksiä eli lain, ohjeet ilmestysmajaan ja urhikäytäntöihin.

Tehdään pieni pintaraapaisu näihin, mitä kaksi viimeistä tarkoittivat…

Uhrisäädökset: en ole aiheen asiantuntija, mutta, mitä tästä käsitän lukemani perusteella on, että Jumala antoi keinon / sijaisuhrin, jonka avulla syntinen ihminen pystyi lähestymään pyhää Jumalaa kuolematta ja toisaalta nämä eläinuhrit olivat esikuvia lopullisesta uhrista meidän sijastamme, Kristuksesta. Johannes Kastaja sanoi, Jeesuksen nähdessää: “katso Jumalan karitsa, joka ottaa pois maailman synnin” (Joh 1:29).

Ilmestysmaja:
Jumala antoi Moosekselle käskyn ja ohjeet rakentaa telttamajan eli “ilmestysmajan”, niin hän asuisi kansan keskuudessa (2. Moos.25:8). Ilmestysmaja koostui kolmesta pääosasta esipihasta, “Pyhästä”, sekä “Kaikkeinpyyhimmästä”. Sisin osa oli nimeltä “Kaikkeinpyhin” ja siellä oli Jumalan läsnäolo. Väliverho erotti Kaikkeinpyhimmän Pyhästä. Kaikkeinpyhimpään sai mennä ainoastaan ylipappi kerran vuodessa, suurena sovituspäivänä. Ylipapille oli tarkat ohjeet, miten hänen tulisi toimia (uhrisäädökset), ettei hän kuolisi Jumalan pyhyyden läsnäolossa. Kaikkeinpyhimmässä oli liitonarkku, jossa oli liiton todistuskappaleet: 10 käskyn kivitaulut, annos mannaa (ja mahdollisesti myös Mooseksen sauva, en löytänyt tarkkaa kohtaa). Arkun kantena oli kultainen kansi, jossa oli kaksi kerubi patsasta ja kantta sanottiin “armonistuimeksi”. Jumala oli luvannut Moosekselle, että “Arkun luona minä sinut kohtaan” 2. Moos 25:22

Ilmestysmajan kautta Jumala ikäänkuin asui kansan keskuudessa.

“Vaelluksensa aikana israelilaiset lähtivät liikkeelle aina silloin, kun pilvi kohosi pois telttamajan päältä, mutta jos pilvi ei kohonnut pois, he pysyivät paikoillaan, kunnes se taas kohosi. Koko vaelluksensa ajan kaikki israelilaiset näkivät Herran pilven päivisin telttamajan yllä, ja öisin pilvestä loisti tulinen hehku.”
Toinen Mooseksen kirja 40:36‭-‬38

Loppuun vielä mielenkiintoinen kohta telttamajaan liittyen jälleen Uuden testamentin puolelta:

“Sana tuli lihaksi ja asui** meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.”
Evankeliumi Johanneksen mukaan 1:14

**kohta voidaan kääntää “asusti majassa keskellämme” tai “asusti teltassaan keskellämme” (lähde: Sana elämään kommentaariraamattu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *