Luukku 13 – Yhtä minä pyydän

Joulukalenterissa availlaan Jeesuksen syntymään liittyviä lupauksia tuhansien vuosien takaa ja hahmotellaan Tarinoiden Tarinan ääriviivoja. Lämpimästi tervetuloa mukaan, olipa tarina sinulle tuttu tai uusi!

Luvatussa maassa kansan hallitsijoina toimi aluksi tuomarit. Kelailemme tarinaa vähän matkaa… Ehkä muistat tarinan Gideonista, Simsonista, Samuelista tai Ruutista. Ne ovat kaikki tuolta ajalta.
Sitten kansa alkoi haluta itselleen kuningasta. Vaikka tarkoitus olisi ollut että Jumala olisi ollut israelilaisten kuningas, Jumala suostui tähän, varoitusten kera.(1. Sam 8). Ensimmäinen kuningas oli Saul, ja toinen kuningas Daavid. Hidastetaan Daavidin kohdalla…silloin ollaan aikajanalla n. 1000 eKr.

Mitä Davidin elämässä ja aikana tapahtui voi lukea 1. Samuelin kirjasta luvusta 16 eteenpäin, 2. Samuelin kirjasta ja 1. Aikakirjasta, sen sijaan lukuisista psalmeissa voi lukea, mitä David ajatteli ja tunsi. Psalmit sisältävät myös paljon profetioita.

Samuel voiteli Davidin kuninkaaksi Saulin tietämättä , Jumalan ohjeesta Davidin ollessa nuori paimenpoika Betlehemissä.(1.Sam16). Saul jatkoi kuitenkin yhä kuninkaana. David taisteli Goljattia vastaan ja oli taitava soittamaan. Myöhemmin David joutui pakenenemaan Saulia henkensä kaupalla pitkän ajan. Lopulta tuli aika, jolloin Davidista tuli virallisesti kuningas. David on jäänyt muistiin taitavana soturina ja kunikaana sekä syvällisenä ylistäjänä. Daavidin lankeamus on jäänyt myös muistiin, niin kuin hänen katumuksesakin. David kirjoittaa psalmissa 27:

“Niin kauan kuin minä vaikenin synnistäni, ruumiini riutui ja kuihtui. Päivät päästään minä huusin tuskassani. Öin ja päivin kätesi painoi minua raskaana. Minun elämänvoimani haihtui niin kuin kosteus kesän helteessä. (sela) Minä tunnustin sinulle syntini, en salannut pahoja tekojani. Minä sanoin: »Tunnustan syntini Herralle.» Sinä annoit anteeksi pahat tekoni, otit pois syntieni taakan. (sela)”
Psalmit 32:3‭-‬5

David sai anteeksi, mutta joutui kärsimään tekonsa seurauksista karvaasti omissa perhesuhteissaan. Jumala totesi Davidista kuitenkin, että David oli hänen “mielensä mukainen mies” tai “man after Gods own heart”.

Yksi asia oli Davidille suurin kaipuu:

“Yhtä minä pyydän Herralta, yhtä ainoaa minä toivon: että saisin asua Herran huoneessa kaikki elämäni päivät! Saisin katsella Herran ihanuutta (/suloisuutta /kauneutta / engl. gaze upon His beauty) hänen pyhäkössään ja odottaa, että hän vastaa minulle.”
Psalmit 27:4

David sai Jumalalta merkittävän messiaanisen lupauksen. Jumala lupasi, että hän vahvistaa Daavidin jälkeläisen kuninkuuden ikuisiksi ajoiksi.(2. Sam 7 & Apt 13:23) Davidin jälkeläisiä oli kuninkaana seuraavat ~400 vuotta, mutta sitten linja katkesi…kunnes tuli tuo lupauksen todellinen täyttäjä, Daavidin jälkeläinen, Jeesus, jonka kuninkuus pysyy ikuisesti.

P.s. Jos Ruutin tarina on sinulle tuttu, niin saattaa ilahduttaa yksityiskohta, että oli Ruut Davidin isomummu. ❤ (1. Aik. 2:12-14 & Matt 1:5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *