Luukku 16 – Pimeyteen valo

Joulukalenterissa availlaan Jeesuksen syntymään liittyviä lupauksia tuhansien vuosien takaa ja hahmotellaan Tarinoiden Tarinan ääriviivoja. Lämpimästi tervetuloa mukaan, olipa tarina sinulle tuttu tai uusi!

Palataan parin teemaluukun jälkeen vielä tarinaan kronologisessa järjestyksessä. Luukun alussa otetaan Tarinan rungosta kiinni ja loppussa on pari hienoa profetiaa Jesjalta.

Davidin jälkeen kuninkaaksi tuli Salomo, joka oli tunnettu viisaudestaan – aluksi. Hänen kautensa lopussa alkoivat asiat vieriä väärään suuntaa ja niinpä Israel jakautui kahtia vuonna ~930 eKr: pohjoiseen osaan (10 heimoa), jota kutsuttiin Israeliksi (tai Efraimiksi) ja eteläiseen osaan, jota kutsuttiin Juudaaksi (2 heimoa). Pohjoisella ja Eteläisellä valtakunnalla oli tästä eteenpäin omat kuninkaat, Pohjoisen valtakunnan eli “Israelin” kuningas hallitsi (ainekin osa) Samaria nimisessä kaupungissa ja Juudaan kuningas Jerusalemissa. Kuninkaat tulivat ja menivät (1 & 2 Kuninkaidenkirja ja 2. Aikakirja). Toiset olivat hyviä, toiset huonoja. Taisteluita käytiin moneen suuntaan. Monta sukupolvea kuninkaita, papit mukanaan ja kansa perässään, alkoi palvoa epäjumalia, joita kansat heidän ympärillä palvoivat mm*. Baalia (sonnipatsas), sekä Astartea (pidettiin hedelmällisyyden jumalana ja Baalin puolisona), kahden egyptiläisen epäjumalan Hapin ja Hathorin ajateltiin näyttävän härältä ja vasikalta (vrt. “kultainen vasikka”), Milkomia/Molokia, joka oli Ammonialaisten kansallisjumala. Milkomista käytettiin nimitystä “iljetys”, koska epäjumalan palvontamenoihin kuului lapsiuhrit. Israelilaisia oli varoitettu kaikkien näiden palvonnasta, mutta erityisesti Molokin palvonnasta (2. Moos 20:1-6, 3. Moos 18:21, 20:1-5).

Tuohon aikaan (1 & 2 Kuninkaidenkirja) pohjoisessa osassa ja eteläisessä osassa toimi profeettoja, jotka varoittivat kuninkaita ja kansaa kääntymästä pois Jumalasta, varoittivat tulevasta tuhosta ja kutsuivat ihmisiä takaisin Jumalan luokse. Profeetat antoivat profetioita lähitulevaisuuteen sekä kauas tulevaisuuteen. Tuon ajan profeettoja olivat mm. Elia, Elisa, Jooel, Joona, Aamos, Hoosea, Jesaja, Nahum, Sefanja, Miika, Jeremia ja Habakuk.

Lopulta, niinkuin profeetat olivat varoittameet ja ilmoittaneet, Assyyria valloitti pohjoisen valtakunnan ja vei 10 heimoa pakkosiirtolaisiksi Assyyriaan ~722eKr ja vähän myöhemmin Babylonia valloitti Jerusalemin ja Juudaan ja Benjaminin heimot joutuivat pakkosiirtolaisiksi Babyloniaa ~586 eKr.

Usea profeetta ennusti tulevan tuhon ja lähdön maasta, mutta profeetat ennustivat myös paljon paluusta ja tulevasta lohdutuksesta.

2. Kuninkaidenkirjassa kuvataan Pohjoisen ja Eteläisen valtakunnan kuninkaita kuninkaiden perään ja se mitä heistä nostetaan esiin ratkaisevana tekijänä on, palvoivatko he epäjumalia vai Jumalaa. Siihen näyttää 2. Kuninkaidenkirjan perusteella kiteytyvän se, millä oli eniten merkitystä (10 käskyn ensimmäinen käsky “Älköön sinulla olko muita jumalia minun rinnallani” 2. Moos 20:3).

Jeesukseltakin kysyttiin mikä on suurin käsky, johon hän vastasi: “»Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.»”
Evankeliumi Matteuksen mukaan 22:37‭-‬40

Jeesus tiivisti 10 käskyä kompaktiksi “rakkauden kaksoiskäskyksi” , mutta jos katsot tarkkaan, niin rima ei ainakaan laskenut sen myötä. Siihen kätkeytyy laki ja profeetat, mutta kuinka vaikea rakkauden kaksoiskäsky onkaan elää todeksi. Onneksi meidän toivo ei olekaan siinä kuinka hyvin onnistumme siinä, vaan valossa, joka syntyi pimeyteen.

Tässä kaksi joulunajan tuttua profetiaa Jesajalta (~740-681 eKr):

“Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel [se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme Matt 1:23].”
Jesajan kirja 7:14

“Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus…Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. Oikeus ja vanhurskaus on sen perustus ja tuki nyt ja aina. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.”
Jesajan kirja 9:1‭-‬6


* yksityiskohdat ja vuosiluvut Sana elämään – kommentaariraamatusta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *