Luukku 17 – Ilon öljyä

Joulukalenterissa availlaan Jeesuksen syntymään liittyviä lupauksia tuhansien vuosien takaa ja hahmotellaan Tarinoiden Tarinan ääriviivoja. Lämpimästi tervetuloa mukaan, olipa tarina sinulle tuttu tai uusi!

Tänään pysähdytään muutaman aarteen kohdalle Miikalta, Jesajalta ja Jeremialta (eilisen luukun ajalta), ennen kuin liikutaan Tarinassa eteenpäin.

Miikan profetoi messiaan syntymäpaikan n.700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää:

“Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana.”
Miikan kirja 5:1


Matteuksen evankeliumissa puolestaan on tällainen hieno kohta, kun Jeesus lukee Jesajan kirjaa (Jesaja 61:1-2)

“Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan: – Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta. Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen avustajalle ja istuutui. Kaikki, jotka synagogassa olivat, katsoivat tarkkaavasti häneen. Hän alkoi puhua heille: »Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.»”
Evankeliumi Luukkaan mukaan 4:16‭-‬21

Jeesus sanoi suorin sanoin, että kohta kertoo hänestä. Jesajan kohta jatkuu vielä hienosti: “Hän on lähettänyt minut lohduttamaan kaikkia murheellisia, antamaan Siionin sureville kyynelten sijaan ilon öljyä, hiuksille tuhkan sijaan juhlapäähineen, murheisen hengen sijaan ylistyksen viitan. “
Jesajan kirja 61:2‭-‬3


Jeremia taas vaikutti Jesajan jälkeen Juudaassa viimeisten kuninkaiden aikana ennen pakkosiirtoa. Häntä on kutsuttu “itkeväksi profeetaksi” ja “kärsiväksi profeetaksi”. Hän on luultavasti kirjoittanut myös Valitusvirret Jerusalemin tuhon jälkeen. Jereamian kirjasta löytyy, kuitenkin myös hyviä uutisia, nimittäin erityinen profertia uudesta liitosta:

“»Tulee aika», sanoo Herra, »jolloin minä teen uuden liiton Israelin kansan ja Juudan kansan kanssa. Tämä liitto ei ole samanlainen kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sen liiton he rikkoivat, vaikka minä olin ottanut heidät omakseni, sanoo Herra. »Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: ’Oppikaa tuntemaan Herra!’ Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra. Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään.»”

Tähän “uuteen liitton”, josta Jeesuskin puhui viimeisellä aterialla (“tämä malja on uusi liitto minun veressäni…” Luuk22:20 ja 1. Kor 11:25) ja jossa Pyhä Henki annetaan sisimpään/”sydämiin”, pääsisivät pakanatkin, siis me, mukaan (Apt. 11:18). Mikä armo, ilo ja kunnia!

Voit halutessasi lukea, mitä Paavali kirjoitti uudesta ja vanhasta liitosta roomalaiskirjeessä:
Kirje roomalaisille 11:25‭-‬29. Voit lukea halutessasi myös Room. 11:11-15. Siinä aikamoinen näköala. Tai vaikka koko luvun 11.

Huomiseen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *