Tarinoiden tarinan palojen yhdistelyä

Sain sysäyksen tehdä tällaisen Tarinoiden tarinan helluntai-edition aiempaan joulukalenteriprojektin tyyliin.

Raamattua lukiessa olen alkanut vakuuttuman enemmän ja enemmän, että palasista muodostuu kaunis ja yhtenäinen kokonaiskuva, “Tarinoiden tarina”. Se on tietysti pajon enemmän kuin pelkkä tarina, mutta se on myös kaunis ja valloittava tarina. Tutustumisen arvoinen. Okei, oletko mukana päivän palojen yhdistelemisessä? Katsotaan mitä paloja meillä on:

Kalenterissa lukee tämän päivän kohdalla helluntai – mitä se olikaan!?

Aika moni varmasti muistaa, että silloin Pyhä Henki vuodatettiin Jeesuksen opetuslasten päälle ja suuri väkijoukko kuuli heidän julistavan erikielillä Jumalan suuria tekoja. (Apt 2:11).

Kaikki ei kuitenkaan välttämättä muista/tiedä, että helluntaita vietettiin jo vanhan testamentin aikaan. Se oli yksi juutalaisten suurista juhlista*, ja siksi Jerusalemissa olikin tuolloin paljon ihmisiä eri kansojen keskuudesta. Sen ymmärtäminen, auttaa palojen yhdistämisessä. Itse vielä hetki sitten, muistin hyvin sumuisesti epäröiden, mikä juttu helluntai vanhassa testamentissa olikaan, mutta tällä viikolla yhtä kirjaa* lukiessä, se kolahti ja tuntui, että palanen loksahti paikalleen. It made sense! Ihmettelin myös, miten en ollut aiemmin tätä nähnyt näin selvästi. Siitä kumpusi palo, jakaa tästä oivalluksesta. Elikkä mistä helluntainjuhlassa oli alunperin kyse ja miten vanhat ja uudet palaset liittyvät toisiinsa…Tarkennuksena vielä, että tätä syvää kokonaisuutta en yritäkkään kokonaan avata, mutta tässä pieni pintaraapaisu.

Sana helluntai tulee kreikan sanasta pentekoste, mikä tarkoittaa suomeksi “viideskymmenes”*. Helluntaita vietetään 50 päivää pääsiäisestä. Nämä kaksi juhlaa/tapahtumaa pääsiäinen & helluntai liittyvät toisiinsa!

Vanhantestamentin vastike helluntaille on hepreaksi shavuot* (suomeksi viikot) ja juhlan nimi suomeksi on viikkojuhla. Sitä vietetään 7 viikkoa pääsiäisen jälkeen, sapatinjälkeisenä päivänä, eli sunnuntaina.

Ensimmäisenä pääsiäisenä israelilaiset pääsivät vapaaksi Egyptin orjuudesta. He pääsivät vapaaksi jostain, mutta olivat kuin hukassa, harhailemassa erämaassa. He vaelsivat erämaassa kunnes tulivat Sinain vuorelle.

Siellä Jumala kohtasi 50 päivää orjuudesta vapautumisen (a.k.a. pääsiäisen) jälkeen Mooseksen ja antoi israelilaisille 10 käskyä ja “Toran” eli lain tai kyseinen sana voidaan kääntää myös “Jumalan opetuksen”*, “Jumalan sanan” ja vahvisti liiton heidän kanssaan. He saivat kansana ikäänkuin suuntaviivat ja identiteetin.

Pääsiäinen – viikkojuhla/helluntai on matka orjuudesta vapaaksi, ei vain erämaahan harhailemaan, vaan kohti Jumalan tuntemista.

Uudentestamentin pääsiäisenä, Kristus kumosi ristillä velkakirjan, joka meillä kaikilla oli Jumalan edessä, päästi meidät vapaaksi pahan vallasta ja synnin orjuudesta. Pitkäperjantain ja ylösnousemuksen jälkeen opetuslapset vaelsivat kuitenkin kuin ilman selkeää suuntaa ja voimaa, kunnes tuli aika kokoontua juutalaiseen tapaan muistamaan “Toran” saamisen muistojuhlaa, 50 päivää pääsiäisestä. Silloin kuului humahdus. He saivat luvatun Pyhän hengen. Jumala antoi Jeesuksen opetuslapsille sydämeen asti menevän opetuksensa ja vahvisti uuden liiton.

Jeremiea oli profetoinut jo satoja vuosia ennen tätä:

” »Tulee aika», sanoo Herra, »jolloin minä teen uuden liiton Israelin kansan ja Juudan kansan kanssa. Tämä liitto ei ole samanlainen kuin se, jonka tein heidän isiensä kanssa silloin kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. Sen liiton he rikkoivat, vaikka minä olin ottanut heidät omakseni, sanoo Herra. »Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä, kirjoitan sen heidän sydämeensä. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: ’Oppikaa tuntemaan Herra!’ Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra. Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään.»
Jeremian kirja 31:31‭-‬34

Pyhällä Hengellä täyttyneinä opetuslapset saivat kirkastuneen suunnan ja identiteetin, voiman todistaa Jeesuksesta aina maan ääriin asti (Apt 1:8).

Take away:
Pääsiänen ja helluntai liittyvät kiinteästi toisiinsa. Ne ovat yhden ja saman asian eri päät: Vapautta pahan vallasta kohti Jumalan tuntemista ja hyviä tarkoituksia.

Mitä Pyhän Hengen todellisuus tarkoittaa käytänössä tänään? Tässä muutama poiminta (listaa voisi jatkaa pitkästi):

  • Pyhä Henki, Puolustaja johdattaa totuuteen (Joh 16:13)
  • Pyhä Henki kirkastaa Jeesuksen (Joh 16:14)
  • Pyhä Henki antaa kykyjä, lahjoja, armolahjoja ja voiman vaikutuksia yhteiseksi hyödyksi (1.Kor12:7)
  • Hengen saadessa ohjata, lihan sijaan, Henki kasvattaa ihmisessä hengen hedelmiä, joita ovat: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (Gal 5:16,22-23)
  • Antaa uuden sydämen kivisydämen tilalle, joka haluaa elää Jumalan tahdon mukaan (Hes. 36:26-27 & ~ Jer 31:31-34)
  • Pyhä Henki antaa voiman todistaa Jeesuksesta aina maan ääriin asti (Apt. 1:8)
  • Pyhä Henki on sinetinä lunastuksen päivää varten (ef 1:13-14, Ef. 4:30)
  • Henki luo ykseyttä (Ef. 4:3)
  • Pyhä henki teissä on “Kristus teissä, kirkkauden toivo” (Kol 1:27)
  • Pyhä Henki antaa meille lapseuden hengen ja oikeuden huutaa Jumalalle Abba! Isä! (Room. 8:15)

Mieletön juttu kaikenkaikkiaan!

*Lähde: Tid för Gud, G. Larsson 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *